Vettene på Setra

 


Da Vikergrenda ble ryddet for andre gang i første delen av 1600-tallet, var det allerede to setre i grenda: Strandesetra og Blakstvedtsetra. Folket på Strande hadde overlevd svartedauen, og det hørte seter til garden. Blakstvedt var også en stor gard, men den lå på Østsiden av Sperrillen, og denne garden brukte Viker som seter helt fram til 1660.

 

Det er rimelig å tro at bygging av seterhus og rydding av setervoller var en viktig oppgave, slik at alle gårdene, som ble ryddet på ny etter svartedauen, hadde setre før 1700.

Etterhvert som husmannsplassene ble bygget på 1700- og 1800-tallet, fikk mange av dem også setre. De ble som regel bygget på samme setervoll som hovedbølet. Noen gårder fant det klokt å ha både en heimseter og en fjellseter. På Strande står det fortsatt hus både på Heimsetra øverst i skoglia ved Vikerfjellveien og på Fjellsetra sør for Jøranfisen.

 

Andre hadde grunner til å flytte seterhusene. Vikersetra ble flyttet fra et sted høyere oppe i lia mot Svarttjernskollen og ned til sin nåværende beliggenhet, men ingen vet hvorfor. Når Elsrudsetra ble flyttet omlag 800m mot nord, er imidlertid årsaken klar: Det var vettene som skremte seterfolket og buskapen.

 

Skarrudsetra er også flyttet for ca 80 år siden, og sagnet forteller hvorfor:

Det var så mange vetter der Skarrudsetra lå før, at det var umulig å være der! Kuene ble nesten ville, særlig etter at det ble mørkt. Det var vel kjent at vettene kunne sette sykdom på buskapen hvis de ble sinte. Det er ikke funnet noe som kan fortelle hvor Skarrudsetra lå før flytting, men et område som heter Søsetra gir kanskje svar.

I 1994 drev en skogsarbeider med rydding i området. Han hørte plutselig stemmer omtrent der Søsetra må ha ligget. Det var lett å høre at det ikke var norsk eller noe annet forståelig språk. Det var også små barnestemmer der, de lo og hadde det gøy. Skogsarbeideren gikk forsiktig nærmere, men på Søsetra var det ingen å se!

Skarrudsetra var blitt flyttet over vann for at ikke vettene skulle følge med. Det hjalp visst ikke, for enda i dag blir det sagt ifra til de underjordiske på forhånd når det skal kastes ut vann.

En stor takk til Else Merethe Strande for all research og bidrag!

Kilde:"Historien om Vikergrenda - bosted for folk og vetter" av Ole Elsrud med hovedredaktør Wilhelm Elsrud

<<TilbakeHistorie.htmlHistorie.htmlshapeimage_1_link_0